N'ÉS CONSCIENT QUE PODRIA SER CELÍAC SENSE SABER-HO?
Saps què és la celiaquia? Cada vegada es presenten més casos de celiaquia sense símptomes, per aquest motiu és difícil concretar el nombre de persones que pateixen la malaltia de la intolerància al gluten arreu del món.
Menges amb gluten? O sense? Podries ser celíac i no saber-ho. Encara que els estudis revelen que la prevalença de la malaltia és 1 de cada 100 persones, avui dia el 90% estan sense diagnosticar.
T’has fixat mai en les llegendes dels menús de les escoles? Si ho fas, podràs observar que hi ha diferents tipus de menjar segons la persona és a dir que hi ha un cas general per tots els nens, però quan es dóna el cas de nens que no poden menjar com els altres hi ha diverses opcions, segons la malaltia de la criatura.
Va sortir aquest tema com a conseqüència que d’una de les autores del treball és que possiblement pateixi aquesta malaltia. Per aquests motiu vam voler ampliar els nostres coneixements i identificar si la societat sap de què es tracta, tanmateix intentar demostrar la presència del gluten als aliments.
El gluten és una proteïna que es troba en alguns cereals com ara el blat, la civada, etc. Cada gra de cereal està compost per midó, un 65% a 75% d’aigua, un 10% a 15% de proteïnes i la resta són fibres, lípids i minerals. El 85% d’aquestes proteïnes és el que anomenem gluten, format per glutelines i prolamines. Aquest component s’utilitza bàsicament per la indústria alimentària i així poder addicionar aromes, colorants o bé per millorar la seva textura.
La principal conseqüència que causa l’aliment amb gluten a l’arribar a l’intestí d’una persona celíaca és que el gluten atravessa la paret intestinal i s’uneix a un component normal dels nostres teixits, la transglutaminasa, d’aquesta unió sorgeix un compost que el nostre organisme detecta com a una substància extranya i que ha de ser eliminada. Per aquest motiu es generen anticossos i aquests danyen la paret intestinal, és com si s’intentés autodestruir.
Totes les persones celíaques tenen presents una de les molècules fabricada pels gens del sistema HLA o bé DQ2 (un 95% de les persones celíaques la tenen mentre que un 5% de persones no celíaques també la tenen) o DQ8. És molt extrany que un celíac no contingui cap d’aquestes molècules.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada