INTRODUCCIÓ

Saps què és la celiaquia? Cada vegada es presenten més casos de celiaquia sense símptomes, per aquest motiu és difícil concretar el nombre de persones que pateixen la malaltia de la intolerància al gluten arreu del món.

Menges amb gluten? O sense? Podries ser celíac i no saber-ho. Encara que els estudis revelen que la prevalença de la malaltia és 1 de cada 100 persones, avui dia el 90% estan sense diagnosticar. Aquesta malaltia ja estava detectada des d’abans de l’any 250 a.C, ho va fer Areteo, un metge grec procedent de Capadòcia.

Fig. 1. Envolcalls d'alguns productes sense gluten,
amb la seva informació nutricional
T’has fixat mai en les llegendes dels menús de les escoles? Si ho fas, podràs observar que hi ha diferents tipus de menjar segons la persona; és a dir, que hi ha un cas general per tots els nens, però quan es dóna el cas de nens que no poden menjar com els altres hi ha diverses opcions, segons la malaltia de la criatura.

La realització del present estudi va sorgir donat que una de les autores del treball té la possibilitat de patir aquesta malaltia. Per aquest motiu vam voler ampliar els nostres coneixements i identificar si la societat sap de què es tracta i, tanmateix, intentar demostrar la presència del gluten als aliments (fig. 1).

El gluten és una proteïna que es troba en alguns cereals com ara el blat, la civada, etc. Cada gra de cereal està compost per midó, un 65% a 75% d’aigua, un 10% a 15% de proteïnes i la resta són fibres, lípids i minerals. El 85% d’aquestes proteïnes és el que anomenem gluten, format per glutelines i prolamines. Aquest component s’utilitza bàsicament per la indústria alimentària i així poder addicionar aromes, colorants o bé per millorar la seva textura.

La malaltia de la celiaquia és la intolerància al gluten permanent. Al diagnosticar aquesta malaltia l’únic remei existent és el de seguir una dieta sense gluten. D’aquesta manera s’aconsegueix eliminar qualsevol reacció de la intolerància al gluten en les mucositats intestinals i evitar perjudicar més a l’organisme.

A partir d’aquests continguts, els objectius que es plantegen assolir al llarg de la realització del treball són els següents:
  • Formular enquestes per aconseguir determinar si aquesta malaltia és coneguda en relació a la societat i què se’n sap.
  • Investigar el motiu pel qual moltes de les persones que poden patir la malaltia no tenen símptomes associats.
  • Realitzar una recerca d’aliments que continguin gluten i analitzar-los, mitjançant l’estudi d’algunes de les propietats característiques del gluten, tot intentant trobar un mètode per identificar si en contenen o no. Dues de les proves utilitzades són l’electroforèsi (modelitació) i un quit d’identificació.
  • Comprovar i diferenciar les despeses econòmiques en relació a les persones celíaques que consumeixen productes sense gluten.

Cada objectiu té associat una de les nostres hipòtesis inicials. Són les següents:
  • Existeix una gran diferència de coneixement de la celiaquia entre persones que la presenten i les que no.
  • La simptomatologia de la celiaquia depèn de molts factors, tant socials com genètics.
  • Només es pot identificar la presència o absència del gluten en un aliment per processos complexos com l’electroforesi.
  • Finalment, la despesa econòmica d’una persona que presenta celiaquia és major que la d’una persona que no la presenta, tot tenint en compte que la informació nutricional que es dóna d’un determinat aliment pot ser no sempre exacta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada